Syrop z pędów sosny - to takie proste!

Syrop z pędów sosny - to takie proste!

Nie od dziś wiadomo, że często naturalne sposoby na zdrowie i odporność sprawdzają się od stuleci o wiele bardziej, niż oferowane przez przemysł farmaceutyczny specyfików. Jednym z cudownych leków, jaki łatwo możemy wykonać sami, jest syrop z młodych pędów sosny. Sprawdźmy, jakie ma on właściwości, jak go wykonać i w jaki sposób dawkować, by cieszyć się pełnią zdrowia!

Własciwości syropu z pędów sosny

Jest to naturalny sposób na kaszel, katar, przeziębienie oraz chrypkę. To również doskonałe wsparcie organizmu podczas osłabienia, lub też prodilaktyczny lek na odporność i naturalny antybiotyk. Zawiera wartościową dawkę witaminy C oraz soli mineralnych i flawonoidów. Spożywanie syropu wzmacnia organizm, poprawia odporność i dodaje energii. Pędy sosny działają także przeciwzapalnie i rozkurczająco, oraz przeciwutleniająco. Warto zatem spożywać go przez cały rok, nie tylko jesienią!

Sporządzenie syropu

Skuteczność syropu zależy w głównej mierze od pory, kiedy zbieramy pędy. Kiedy powinniśmy to zrobić? Najlepiej do lasu po pędy sosny wybrać się na przełonie kwietnia i maja. Jest to okres, kiedy pędy zawierają najwięcej składników odżywczych i dobroczynnych dla zdrowia naszego organizmu. Pędy na syrop powinny być stosunkowo miękkie, jasnozielone, oblepione lepką, brązowawą otoczką żywiczną. Zebrane pędy należy dokładnie oczyścić, oraz pokroić na kawałki lub rozgnieść tłuczkiem. Do czystych słoików należt włożyć pokrojone pędy oraz cukier (w zależności od preferowanej słodkości syropu), układając je warstwowo: warstwa pędów o grubości ok. 3cm, 4 łyżeczki cukru, ponownie warstwa pędów, ponownie cukru aż do zapełnienia słoika. Następnie zalewamy wszystko wodą, dokładnie zakręcamy i słoik przetrzymujemy w nasłonecznionym miejscu (słońce pomaga „wyciągać” z pędów dobroczynne soki). W taki sposób słoiki przetrzymujemy przez 2-3 tygodnie, lub nieco dłużej, gdy nie mamy dostępu do słońca. W tym czasie utworzy się syrop, który następnie przez sito przelewamy do osobnego, wyparzonego słoiczka. Gotowe! Syrop przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Dzięki temu zachowa swoje dobroczynne, lecznicze właściwości nawet przez kilka lat.

Stosowanie syropu z pędów sosny

Syrop możemy stosować profilaktycznie, w celu zwiększenia odporności i wzmocnienia organizmu, lub też gdy dolega już nam osłabienie lub przeziębienie. W celach profilaktycznych należy zażywać jedną łyżeczkę dziennie, zaś w celach leczniczych nieco większe dawki: 1 łyżeczkę trzy razy dziennie w przypadku dzieci, bądź 1 łyżkę trzy do czterech razy dziennie w przypadku dorosłych. Syrop jest bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży!