Właściwości lecznicze pigwy

Właściwości lecznicze pigwy

Pigwa to przepyszny owoc, na którym już dawno się poznano! Dodaje się go od wielu lat np. do herbaty, a także pysznych nalewek. To nie tylko skarbnica pysznego, soczystego soku, ale także skarbnica zdrowia! Jakie właściwości prozdrowotne ma pigwa i w jakiej postaci najlepiej ją spożywać...?

Jak spożywać pigwę?

Owoce pigwy dojrzewają na jesień, we wrześniu i październiku. Wyglądają niczym żółtawe gruszki liub jabłka. Pigwa intensywnie pachnie, jednak rzadko kiedy spożywana jest bez przetworzenia – jej owoce są bowiem stosunkowo twarde, cierpkie i kwaśne. Dlatego też dobrodziejstwo pigwy wydobywa się w procesie jej przetwarzania: gospodynie wytwarzają z niej przepyszne i bogate we właściwości odżywcze dżemy, miody, marmolady, powidła, soki, nalewki oraz kompoty.

Właściwości pigwy – na przeziębienie

Pigwa znana jest z dużej zawartości witaminy C. Witamina C wpływa na zwiększenie odporności organizmu, dlatego też pigwa polecana jest w stanach przeziębienia, a także profilaktycznie w celu odpornościowego wsparcia dla organizmu – np. jesienią oraz w trakcie przesileń i okresowych spadków odporności, kiedy to organizm podatny jest na zachorowanie. Oprócz bogactwa w witaminę C, pigwa zawiera również witaminy B, A, oroaz kwas foliowy, wspierający organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych. W pigwie znajdziemy także sporo minerałów, takich jak potas, miedź, magnez, wapń oraz żelazo.

Właściwości pigwy – oczyszczające, detoksykujące

Pigwa to również sporo błonnika, dzięki zawartości pektyn. Spożywanie pigwy wspiera zatem detoksykujące procesy organizmu, polegające na wiązaniu i usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych metali ciężkich. Owoce pigwy znane są również z tego, że same nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska!

Właściwości pigwy – wspierające układ pokarmowy

Napary, soki oraz oleje z nasion pigwy znane są ze swoich właściwości łagodzących i stosowane są w przypadku dolegliwości jak niestrawność, zgaga czy refluks. Same owoce w mniejszym stopniu, ale również sprzyjają przemianie materii i przyspieszeniu procesów trawiennych.

Lek na wiele chorób cywilizacyjnych

Pigwa to owoc, który pomaga obniżać ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy, a także zmniejsza ilość złego cholesterolu i wpływa pozytywnie na pracę wątroby. Dodatkowo, ze względu na obecność w skórce i miąższu polifenoli, zmniejsza ryzyko powstania choroby nowotworowej, dzięki swemu działaniu przeciwutleniającemu. Pigwa jest również znana ze swojego działania odprężającego, relaksującego, wyciszającego, i uważana jest za skuteczny antydepresant.