Cukinia – sprawdzone przepisy na przetwory

Cukinia – sprawdzone przepisy na przetwory

Cukinia – sprawdzone przepisy na przetwory

Cukinia to warzywo które wreszcie zaczęło być odpowiednio doceniane. Aby zachować jej smak i prozdrowotne właściwości również zimą, warto zadbać o przygotowanie pysznych, odżywczych przetworów. Przedstawiamy sprawdzone top 3 przepisy na przetwory z cukinii.



Marynowana cukinia na ostro

Składniki:

  • Cukinia – 1 kg

  • Czosnek – po jednym ząbku na słoik

  • Papryczki chilli – po jednej papryczce na słoik

  • Liść laurowy

  • Woda – 1 litr

  • Ocet – pół szklanki

  • Cukier – pół szklanki

  • Sól – 2 łyżki

Przepis:

Cukinię dokładnie szorujemy, wydrążamy środek z pestkami i kroimy w grube plastry. Przekładamy do słoików i dodajemy do każdego listek laurowy, umytę papryczkę chilli oraz obrany ząbek czosnku. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy razem w garnku. Tak powstałą gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią i zakręcamy. Gotowe słoiki pasteryzujemy.



Cukinia z curry

Składniki:

  • Cukinia – 10 sztuk

  • Papryka czerwona – 1 sztuka

  • Cebula – 1 sztuka

  • Przyprawa curry – 1 opakowanie

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Sól – 1 łyżka

  • Ocet – 200 ml

  • Ziarna gorczcy – 1 łyżeczka

  • Woda – 1,5 szklanki

  • Cukier – 1,5 szklanki

Przepis:

Cukinię i cebulę kroimy w cienkie plastry, a paprykę w paski. Do słoików nakładamy plaster cebuli i na przemian kilka plastrów cukinii oraz paprykę. Wodę i cukier zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojony czosnek, curry, sól, gorczycę i ocet. Tak powstałą gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią i zakręcamy. Gotowe słoiki pasteryzujemy.



Ketchup” z cukinii

Składniki:

  • Cukinia - 2 kg

  • Cebula - 0,5 kg

  • Ocet jabłkowy – pół szklanki

  • Cukier - 1 szklanka

  • Koncentrat pomidorowy 0,4 kg

  • Sól – 4 łyżki

  • Pieprz czarny 1 łyżka

Przepis:

Cukinię i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sól i mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy i odciskamy pozostałą wodę. Warzywa przekładamy do garnka i dusimy przez 20 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet, mieszamy i gotujemy przez kolejne 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 20 min. Całość miksujemy blenderem, przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy. Gotowe słoiki pasteryzujemy.