Aronia – właściwości zdrowotne
Aronia to niepozorne, małe, czarne owoce, słynące ze swych znakomitych właściwości zdrowotnych. Owoce rosną na krzewach, które nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o uprawę i pielęgnację, lecz zostały nieco zapomniane przez dość cierpki smak owoców prosto z krzaczka. Obecnie jednak wracają do łask, ponieważ korzyści związane z regularnym spożywaniem tych owoców lub przetworów z nich(głównie soków) są nieocenione. Polska jest jednym z wiodących producentów tego dobrodziejstwa natury, jakim jest aronia.
Zastosowanie aronii
Owoce aronii z powodzeniem wykorzystywane są jako główny składnik przetworów – soków, kompotów, dżemów, a także win i nalewek. Znajdują również zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie, dzięki swoim właściwościom chroniącym przed promieniowaniem UV, a także hamującym procesy starzenia skóry.
Cenny skład aronii
Witaminy: C, K, P, E, A, witaminy z grupy B;
-
Minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, jod, bor;
-
Białko, polifenole błonnik pokarmowy, cukry redukujące, antocyjany, fenolokwasy, garbniki, pektyny.
Właściwości zdrowotne aronii
Redukuje nadciśnienie tętnicze krwi, działa uszczelniająco i uelastyczniająco na naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko zawału serca i miażdżycy (hamując jej rozwój);
-
Zmniejsza wchłanialność glukozy do krwi, dlatego powinna regularnie być spożywana przez diabetyków;
-
Zawarte w owocach flawonoidy i antocyjany chronią organizm przed chorobami nowotworowymi, zwłaszcza przed rakiem jelita grubego;
-
Wzmacnia odporność, wspomaga leczenie infekcji, grypy i przeziębień;
-
Wspomaga ostrzejsze widzenie;
-
Zmniejsza podatność na stany zapalne i krwotoki;
-
Hamuje procesy starzenia się skóry;
-
Poprawia pamięć i koncentrację;
-
Ogranicza stany zapalne w organiźmie, łagodząc stany zapalenia trzustki i wątroby oraz owrzodzenia żołądka;
-
Reguluje przemianę materii, zmniejszając ryzyko otyłości;
-
Zawarte w aronii antyoksydanty pomagają zwalczać poziom złego cholesterolu we krwi;
-
Wspomaga leczenie osób dotkniętych chorobami popromiennymi.