Pomysły na przetwory z papryki

Pomysły na przetwory z papryki

Pomysły na przetwory z papryki

Papryka to doskonałe warzywo do przetworów. Sprawdźcie, jak przygotować zapasy na zimy z wykorzystaniem papryki czerwonej oraz jej odmian innych kolorów.

Dżem z papryki

Jak to, dżem...? Z papryki...? Tak, jest pyszny! Spróbujcie sami. Wybieramy mięsiste i słodkie odmiany papryki. Mielimy umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i smażymy aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier (w proporcji 1:1), sok z cytryny, mieszamy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy i gotowe.

Marynowana papryka

Będzie idealnym dodatkiem warzywnym do obiadów. Istnieje niezliczona ilość wersji, jednak każda z nich bazuje na tej samej zasadzie. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki lub mniejsze paski, umieszczamy w słoikach. Następnie zalewamy je marynatą, której głównymi składnikami są woda, ocet i przyprawy (sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie). Słoiki pasteryzujemy. W zależności od użytych przypraw oraz dodatków (np. ogórków, cukinii, pomidorów, czosnku, kopru, miodu, gorczycy) możemy zyskać różne smaki i znaleźć ten, który będzie odpowiadał nam najbardziej.

Sos paprykowy

Aromatyczny sos przygotowuje się w prosty sposób. Będzie on stanowił doskonały dodatek do mięs lub makaronów, a także jako pasta kanapkowa lub dip. Będziemy potrzebować paprykę, koncentrat pomidorowy (1 słoiczek na 1 kg papryki), papryczkę chilli (1 na 3kg papryki), ocet (pół szklanki na 1kg papryki), cukier oraz czosnek do doprawienia. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy, podduszamy wraz z papryczką chilli przez 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do uzyskania preferowanej konsystencji. Gorący sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Sałatka z papryki

Do jej przygotowania możemy wykorzystać, w zależności od preferencji: różnokolorowe papryki, pomidory, cukinię, cebulę, marchewkę oraz inne warzywa. Myjemy je i kroimy, następnie umieszczamy warstwowo w słoikach. Zalewą przygotowaną z wody, cukru, soku z cytryny i octu oraz przypraw, zalewamy słoiki i pasteryzujemy.