Malina czarna – najzdrowsza z malin

Malina czarna – najzdrowsza z malin

Malina czarna – najzdrowsza z malin

Gdy myślimy o malinach, pierwsze co przychodzi nam zazwyczaj do głowy to krzewy uginające się od dorodnych, różowych („malinowych”) owoców. Jest jednak odmiana maliny o barwie czarnej, która pod względem wpływu na nasze zdrowie przewyższa swą malinową kuzynkę o głowę. Nie jest jeszcze tak popularna, jednak można ją uprawiać w polskich warunkach klimatycznych.

Malina czerwona a malina czarna

Owoce są podobne: kulisty kształt, delikatny nalot, omszona powierzchnia, piękny aromat i słodko – kwaskowaty smak. Pierwsza różnica pomiędzy tymi dwiema odmianami to oczywiście barwa owocu. Druga: malina czarna posiada pięć razy więcej antocyjanów niż jej czerwony odpowiednik.

Właściwości zdrowotne czarnej odmiany maliny

  • Antocyjany to substancje zawarte w roślinach, których malina czarna zawiera bardzo dużo. Ograniczają one stany zapalne, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, działają hamująco na komórki nowotworowe oraz zmniejszają ryzyko ich powstawania. Dodatkowo, antocyjany hamują niszczące organizm działanie wolnych rodników oraz hamują postępowanie procesów starzenia;

  • Czarna malina wykazuje działanie bakteriobójcze, ograniczając rozwój bakterii które wywołują zapalenie płuc czy wrzody żołądka

  • Zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych, można w zasadzie nazwać ją „naturalną aspiryną”;

  • Znajduje się w niej kwas salicylowy, wykazujący działanie przeciwgorączkowe i obniżające poziom rutyny. Obniżenie poziomu rutyny skutkuje zwiększeniem elastyczności naczyń w narządach wzroku; 

  • Charakteryzuje ją bardzo wysoka zawartość witamin C i E oraz minerałów jak wapń, potas, magnez i cynk.

Jak spożywać czarną malinę, aby dostarczyć do organizmu składniki odżywcze?

Najzdrowsze są oczywiście świeże owoce, ponieważ zachowują wszelkie swoje właściwości. Każde przetworzenie owocu oznacza utratę części z nich.

Z maliny można wytworzyć soki oraz dżemy. Na zimę owoce możemy zamrozić – zachowują wtedy większość swych prozdrowotnych funkcji. Z liści maliny preparuje się zioła, z których wyciągi wspomagają leczenie wielu przypadłości, m.in. krwawień wewnętrznych, biegunek, schorzeń jamy ustnej. Zioła te działają także łagodząco na niektóre schorzenia skórne.