Parch jabłoni to choroba jabłoni uprawianych, która niestety wielu z nas jest doskonale znana. To bowiem najstarsza i najczęściej występująca choroba jabłobek w naszej strefie klimatycznej. Niestety parch może pojawiać się co roku, dlatego też koniecznie należy zwalczać go regularnie. Objawy parcha to m.in. uszkodzenia liści i pąków, a przede wszystkim charakterystyczne korkowacenie skórki na owocach. Dzisiaj zajmiemy się tym tematem i pokażemy Wam, jak zwalczać parch na jabłoni – zarówno jeśli chodzi o chemiczne opryski, jak i metody naturalne.
Czym jest parch jabłoni i jakie wykazuje objawy?
Parch jabłoni to choroba odgrzybicza, wywoływana przez Venturia inaequalis. Skąd wiemy, że nasza jabłonka została zaatakowana przez ten rodzaj grzyba?
Od górnej strony liście widoczne są róznej wielkości okrągłe, ciemnozielone plamki, pokryte nalotem. Tkanka listna może wykruszać się. Takie liście bardzo szybko, przedwcześnie opadają z drzewa.
Na owocach parch widoczny jest poprzez ciemne, okrągłe plamy, tzw. korkowacenie skórki jabłek. Wspomniany „korek” to objaw walki owoca przed nadmierną utratą wody. Niestety jabłka zaatakowane parchem nie nadają się do spożycia ani przetworzenia.
Porażenie jabłonek parchem następuje zazwyczaj wiosną, aż do końca czerwca. Najbardziej zagrożone są jabłonki w fazie rozwoju różowego pąka oraz w momencie kwitnienia jabłoni.
W jaki sposób zwalczać parch jabłoni?
Parch jabłoni możemy zwalczać zarówno naturalnymi metodami, jak i chemicznymi.
Chemiczne zwalczanie parcha polega w głównej mierze na użyciu oprysków chemicznych – środków grzybobójczych, tzw. fungicydów. Takie opryski przed infekcją lub też we wczesnej jej fazie zahamują kiełkowanie zarodników i zabezpieczą powierzchnię drzewa. Zaleca się wykonywanie oprysków dwukrotnie, w odstępie ok. tygodnia.
Naturalne zapobieganie i zwalczanie parcha możemy wykonywać na kilka różnych sposobów. Przede wszystkim należy usuwać i niszczyć chore, opadłe jesienią liście. Ta metoda stosowana samodzielnie nie przyniesie jednak pełnych rezultatów. Możemy zaszczepiać również liście antagosnitycznymi grzybami – to metoda stosowana w sadach produkcyjnych.
Warto również wykorzystać oprysk, ale niekoniecznie niszczącą chemią. W tym celu należy opryskać jabłonki roztworem mocznika o stężeniu 5%. Wykonujemy je jesienią.