Papryka – źródło witaminy C
Papryka sprowadzona została do nas z Hiszpanii. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kolorem, wielkością, kształtem, smakiem i miąższem. Mało kto wie, że papryka to królowa wśród warzyw zawierających kompleksową ilość witamin i minerałów.
Witamina C
Istnieje mylne przekonanie, że to cytrusy, a zwłaszcza cytryna, są najlepszym źródłem witaminy C. Tymczasem papryka ma jej 5 x więcej! Już jedną papryką dziennie jesteśmy w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Na 100 gram papryki przypada bowiem średnio aż ok. 150 miligramów witaminy C.
Właściwości zdrowotne papryki i witaminy C
Co właściwie daje nam odpowiednia dzienna dawka witaminy C? Spożywając paprykę, odnosimy sporo korzyści, m.in.:
Uelastycznienie i poprawa kondycji naczyń włoskowatych, dzięki czemu zwiększa się ich przepuszczalność i mniejsze jest ryzyko zaburzeń krążenia i chorób niedokrwiennych;
Poprawiona zostaje cyrkulacja krwi;
Następują procesy usuwania wolnych rodników;
Obserwuje się również zmniejszenie objawów lub zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby neurologiczne (np. Alzheimer, stwardnienie rozsiane);
Następuje wzmocnienie odporności organizmu, ułatwiona i szybsza staje się walka organizmu z infekcjami, grypą i przeziębieniami.
Skład papryki – nie tylko witamina C
W papryce znajdziemy również inne witaminy i minerały, które dobrze wpływają na nasze zdrowie:
Witaminy PP, E, prowitamina A oraz sporo witamin z grupy B – zwłaszcza warto zwrócić uwagę na obecność B1, B2 oraz B3;
Składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, siarkę, żelazo oraz mangan;
Polifenole – kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, odpowiedzialne za ochronę organizmu przed wieloma schorzeniami nowotworowymi;
Karotenoidy, czyli przeciwutleniacze.
Dla kogo najważniejsza jest witamina C?
Na zawartość w diecie witaminy C powinny specjalnie zwracać uwagę osoby mieszkające w dużych, zanieczyszczonych miastach, a także te, które mają zwiększoną podatność na stres. Dzienne zapotrzebowanie zwiększa się również u osób z nadciśnieniem, alkoholików lub nałogowych palaczy, a także cukrzyków.