In vitro i rośliny? Jak to w zasadzie jest możliwe?
Nieograniczone rozmnażanie in vitro roślin możliwe jest dzięki komórkom roślinnym, które z nienaruszonym jądrem zachowują pełną informację genetyczną i zdolność do całkowitego rozwoju. Wystarczy zatem minimalny fragment rośliny, aby móc wytworzyć z niego nowe, „sklonowane” produkty.
Przebieg rozmnażania in vitro
Rośliny wielokrotnie sprawdzone pod względem genetycznym (z potwierdzoną tożsamością i przynależnością), które są w 100% wolne od chorób i szkodników, stanowią tzw. rośliny mateczne – bazowe. Przechowywane są one w określonych warunkach, a następnie z wybranych roślin pobierane są pędy. Po rozwinięciu kultury w odpowiednich warunkach, pobierany jest z pędu bocznego wierzchołek. Z niego wyrastają nowe kępki, które dalej dzieli się aż do uzyskania preferowanej ilości materiału roślinnego. Następnie rośliny laboratoryjnie przenoszone są na pożywkę wzrostową w warunkach sterylnych. Następnie prowadzi się ich sadzenie w niesterylnych warunkach i przeniesienie do szklarni Po kilku tygodniach wzrostu w szklarni w określonych warunkach, uzyskujemy kilkucentymetrowe sadzonki, które są gotowe do dalszego wzrostu.
Rośliny rozmnażane in vitro – przykłady z życia
Obecnie niemalże wszystkie rośliny ozdobne, uprawne i owocowe rozmnażane są z wykorzystaniem technologii in vitro. Należą do nich m.in. róże, borówka, amerykańska, goździki, gerbery, narcyzy, lilie, truskawki.
Dlaczego in vitro jest tak korzystną, przyszłościową metodą?
Polska jest w czołówce producentów europejskich roślin, metodą klonalnego rozmnażania. Dlaczego in vitro to przyszłość polskiego rolnictwa?
Wprowadzamy nowe odmiany na rynek bardzo szybko;
Uzyskujemy wierne kopie rośliny bazowej;
Materiał jest łatwy w transporcie;
Cechy dostosowane są do panujących europejskich i światowych wymagań i norm (zwłaszcza ważne jest to w przypadku przeznaczeń spożywczych lub medycznych);
Materiał bazowy i rozmnożony są wolne od chorób oraz szkodników;
Szybko możemy zareagować na jakiekolwiek błędy, skorygować je i wypuścic na rynek ulepszony produkt;
Cena roślin wyhodowanych w ten sposób jest niższa.