Moje konto | Zaloguj
Arbuz – właściwości zdrowotne
    OWOCE    0 Comments

Arbuz – właściwości zdrowotne

Arbuz jedynie pod względem botanicznym jest owocem, jednak teoretycznie zaliczamy go do grupy warzyw. Czy jednak posiada równie bogate właściwości odżywcze i zdrowotne jak pozostałe warzywa? Sprawdźmy, co takiego cennego, oprócz pysznego i słodkiego miąższu kryje w sobie arbuz.

Nawodnienie organizmu

Przede wszystkim warto wiedzieć, że arbuz w ok. 93% składa się z samej wody! Jest zatem doskonałym sposobem na nawadnianie organizmu, zwłaszcza w upalne dni. A jak wiadomo, odpowiedni poziom nawodnienia ma zbawczy wpływ na funkcjonowanie całego naszego ciała. Umożliwia m.in. prawidłowe funkcjonowanie organów oraz przemiany i procesy biochemiczne. Do tego usuwa z organizmu toksyny, reguluje temperaturę ciała, utrzymuje prawidłową kondycję stawów oraz zapewnia zdrową i napiętą skórę.

Substancje odżywcze

Arbuz to źródło wielu prozdrowotnych substancji, zawiera m.in:

  • Likopen, powodujący obniżanie ciśnienia w krwiobiegu poprzez zapobieganie utleniania cholesterolu; zmniejsza również ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów;

  • Magnez, wpływający na pracę serca i zmniejszający ryzyko arytmii i chorób niedokrwiennych;

  • Witaminy A i C, zbawiennie wpływające na wzrok i odporność, a także pomagające redukować tętnicze ciśnienie krwi; jest to również pomoc w osiągnięciu zdrowej promiennej cery;

  • Cytrulina, powodująca rozluźnienie naczyń krwionośnych, a także wspierająca odbudowę i regenerację mięśni (również po intensywnym wysiłku treningowym, dlatego spożywanie arbuza polecane jest sportowcom).



Właściwości moczopędne

Duża zawartość wody w arbuzie powoduje, że zyskuje on właściwości moczopędne. Dlatego też wpływa na pracę nerek, pozwalając na szybsze i bardziej efektywne filtrowanie dostarczanych do organizmu składników.



Niskokaloryczność

Dzięki temu, że arbuz zawiera tyle wody, pomimo słodkiego smaku jest stosunkowo niskokaloryczny. Oznacza to, że warto wprowadzać go do diety – w 100 gramach zawiera zaledwie około 30 kalorii. Pomimo niskiej kaloryczności jest jednocześnie mocno sycący, zatem spożywanie sporych jego ilości będzie zmniejszać ryzyko otyłości.

Comments

Log in or register to post comments