Suszone owoce i warzywa - jak przygotować susz?

Suszone owoce i warzywa - jak przygotować susz?

W warzywach i owocach znajdziemy wszelkie potrzebne do zdrowego funkcjonowania witaminy, minerały i składniki odżywcze. Pozytywnie wpływają one na funkcjonowanie naszego organizmu i powinny być podstawą każdej zdrowej diety. W sezonie dostaniemy je świeże, jednak by cieszyć się z ich właściwości również zimą, należy odpowiednio je przetwarzać i przechowywać. Jednym ze sposobów jest suszenie.

Dlaczego suszymy owoce i warzywa?

Suszenie to metoda przechowywania warzyw i owoców, która pozbywa się z nich wody, lecz pozwala na zachowanie większości składników odżywczych. Choć część z nich ulegnie rozładowi (np. witamina C) to zdecydowana większość zostanie zachowana (np. witaminy A, E, witaminy z grupy B, związki mineralne jak potas i żelazo oraz błonnik). Suszone warzywa możemy wykorzystać do zup, sosów lub jako przyprawę czy dodatek do dań, suszone owoce spożywamy w formie deserów lub jako dodatek do wypieków, przygotowujemy też z nich kompot lub traktujemy jako przekąskę. W jaki sposób otrzymać wartościowy susz?

Jak przygotować susz?

Owoce / warzywa myjemy. Ważne, żeby były one dojrzałe, ale nie przejrzałe, bez oznak gnicia, chorób lub uszkodzeń. Z owoców pozbywamy się pestek. Nie zaleca się obierania – chyba, że skórka jest bardzo gruba. Warzywa / owoce kroimy w plastry lub ścieramy na tarce, zaś małe owoce możemy suszyć w całości. Przed suszeniem mozemy, ale nie musimy zblanszować owoców lub warzyw – ten proces pomaga pozbyć się bakterii i zachować atrakcyjny kolor suszu. Do suszenia używamy specjalnych suszarek elektrycznych, piekarnika, lub pełnego słońca. W przypadku suszarek elektrycznych – stosujemy się do instrukcji poszczególnych urządzeń. W piekarniku wykładamy warzywa / owoce na blachę, i suszymy w temperaturze 50 – 60 stopni Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach. Wystawiając susz na słońce, proces suszenia zajmie ok. 2 dni. Gotowy susz powinien być elastyczny, nie kleić się. Susz przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Z czego można przygotować susz?

Suszyć możemy większość warzyw i owoców. Nie zaleca się suszenia owoców i warzyw o sporej zawartości witaminy C, która uległaby rozpadowi (np. maliny czy truskawki). Nie suszymy też warzyw i owoców o dużej zawartości wody (np. ogórek, cukinia) gdyż jest to po prostu nieopłacalne – z dużej ilości owoców / warzyw pozostanie zaledwie odrobina suszu.