Odmiany śliwek

Odmiany śliwek

Śliwy rodzą przepyszne, słodkie owoce, które znają wszyscy! Nie wszyscy jednak są świadomi tego, jak wiele istnieje rodzajów odmian śliwek. Śliwa to jedno z najbardziej popularnych drzew sadzonych w Polsce. Sprawdźmy, jakie są najpopularniejsze ich rodzaje!

Najpopularniejsze rodzaje śliwek

  •         Mirabelki – malutkie, kuliste owoce. Miąższ mirabelek jest soczysty i słodki, owoce zaś łatwe w zbieraniu. Co ciekawe, mirabelki nawet w przypadku długiego przetwarzania w podwyższonych temperaturach zachowują większość swoich prozdrowotnych wartości odżywczych.
  •         Węgierka zwykła to druga wśród najpopularniejszych polskich odmian śliwek. W dodatku ta śliwa jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych odmian drzew rodzących śliwki! Popularne węgierki mają jajowaty kształt i bardzo ciemną, fioletową skórkę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty, ale bywa nieco gorzkawy.  Pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu.
  •         Renklody – to jedne z nasłodszych śliwek. Owoce są duże i okrągłe z bardzo ciemną, niemalże czarną skórką. Niestety często trudno oddziela się pestkę od miąższu, przez co śliwka może nasporzyć problemów podczas sporządzania przetworów.
  •         Śliwka brzoskwiniowa, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się brzoskwiniowym żółto – różowawym kolorem. Owoce są spore, zaś drzewo dość odporne na szkodniki.
  •         Lubaszka to mrozoodporna śliwa rodząca niewielkie, nieco kwaśne owoce o ciemnogranatowej skórce z niebieskim nalotem. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak.
  •         Bluefre rodzi soczyste, słodkie, deserowe owoce o sporych rozmiarach i elipsoidalnym kształcie. Drzewo jest odporne na mrozy oraz wiele chorób.
  •         Diana – to granatowo-bordowe śliwki z niebieskim nalotem, o słodkim, kremowo – żółtym miąższu. Bardzo łatwo oddziela się od pestki.
  •         Opal – to śliwki przybierające żółto – fioletowe barwy, o żółtym, słodkim miąższu. Łatwo jest je oddzielić od pestki i są bardzo soczyste, dlatego też często wybiera się je na przetwory.
  •         President to śliwa rodząca wielkie, pyszne, słodkie owoce i żółtym miąższu. Zabarwione są na granatowo.
  •         Lepotica jest dość popularną odmianą węgierki, o zielonkawym miąższu i owalnych owocach. Śliwki mają ciemnogranatową skórkę, z intensywnym jasnoniebieskim nalotem. Miąższ łatwo odchodzi od pestki i śliwki te doskonale sprawdzą się jako składnik przetworów.