Agrest-uprawa i właściwości

Agrest-uprawa i właściwości

Agrest rodzi przepyszne owoce, choć wciąż mało popularne. A niesłusznie! Zawiera on wiele składników odżywczych i prozdrowotnych substancji. Jak wygląda uprawa agrestu i dlaczego warto spożywać te małe, owalne, jasnozielone owoce z pestkami?

Agrest – charakterystyka

Porzeczka agrest, bo tak brzmi prawdziwa nazwa tego krzewu, to wieloletnia uprawna roślina, osiągająca od 0,5 do 1,5 metra wysokości. Owocem agrestu jest słodka, jadalna jagoda, w kolorze zazwyczaj zielonym, ale w przypadku różnych odmian może również występować w barwach żółtych lub czerwonych. Pędy agrestu są cierniste i kłujące. Kwiaty agrestu są zebrane w grona i zabarwione na biało, żółto, lub czerwono – różowo.

Uprawa agrestu

Agrest bez problemu przyjmie się w naszej strefie klimatycznej, w przydomowych ogródkach. Najlepiej wzrasta na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Jest to roślina mrozoodporna. Preferuje ziemię żyzną, mocno spulchioną i zasobną w próchnicę. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Agrest wysiewamy jesienią, młode krzewy warto często przycinać.

Właściwości agrestu

Owoce agrestu to doskonałe, bogate źródło składników prozdrowotnych dla naszego organizmu. Znajdziemy w nim m.in. wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor czy miedź, a także sporą dawkę witamin: A, C oraz z grupy B. To dobre źródło błonnika i karetenoidów, a także kwasów organicznych, m.in. kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Agrest pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, ponieważ zawiera luteinę – naturalny, chroniący oczy filtr, a także witaminę A. Warto zatem, by spożywały go osoby z problemami ze wzrokiem, pracujące przed komputerem, czy w pomieszczeniach ze sztucznym światłem.

Jednocześnie luteina chroni oprócz wzroku również naszą skórę. Jest silnym antyoksydantem i filtrem przed szkodliwym promieniowaniem. Dzięki zawartości witamin A i C skóra stanie się zdrowsza, bardziej jędrna i odmłodzona.

Agrest obniża także poziom złego cholesterolu oraz przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, dzięki czemu dba o nasze serce, wzmacniając ścianki naczyń krwionośnych.

Agrest pomoże również zadbać o sylwetkę! Jest niskokaloryczny i zawiera sporo błonnika, który wspiera procesy trawienne organizmu. Wspomaga również naturalne procesy oczyszczające organizmu, ponieważ jest moczopędny i pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu.

Uwaga! Agrest, choć bardzo zdrowy, nie zalecany jest do spożycia osobom z chorymi jelitami, cierpiącym na wrzody żołądka lub też dwunastnicy.