Arbuz – jak uprawiać?

Arbuz – jak uprawiać?

Czy we własnym ogródku możemy wyhodować uznawanego za egzotyczny arbuza? Tak!

Arbuz... jest warzywem?

Ciekawostka – arbuz należy do rodziny dyniowatych. Jest zatem... warzywem! Owocem jest z botanicznego punktu widzenia. Ciekawe jest również to, że arbuz składa się w ok. 93% z wody.

Najważniejsze przy uprawie arbuza

Najważniejsze przy uprawie arbuzów są trzy czynniki: pierwszy to odpowiednia ilość ciepła, drugim jest odpowiednia ilość światła, oraz, w fazie naintensywniejszego rozwoju – trzecim czynnikiem jest odpowiednia ilość wody. Dobrze, gdy mamy szklarnię, jednak nawet bez niej możemy uprawiać arbuzy przy domu.

Jak rozpocząć przygodę z uprawianiem arbuza

Zakupione nasiona arbuza wysiewamy do pojemniczków przeznaczonych do wysiewu roślin. Sadzimy po trzy nasiona do jednego kubeczka, umieszczając je mniej więcej pół centymetra pod powierzchnią. Ziemia powinna być stale wilgotna. Gdy pojawią się pierwsze listki, po około dwóch tygodniach, będzie to pierwsza oznaka, że wszystko idzie zgodnie z planem.

Przesadzanie arbuza

Ponieważ arbuz nie jest mrozoodporny, musimy trochę poczekać z przesadzaniem go do ziemi – aby mieć pewność, że już nie nastąpi jego przymarznięcie. Całkowitą pewność mamy w drugiej połowie maja lub nawet z początkiem czerwca. Gleba powinna być żyzna, spulchniona i przekopana. Stanowisko dla arbuza koniecznie musi być silnie nasłonecznione. Należy wykopać niewielkie dołki i zakopać sadzonki w taki sposób, aby z ziemi wystawały tylko listki. Sadzonki sadzimy po 2 sztuki, tworząc odstępy na ok. 40 – 50 centymetrów.

 

Arbuzy lubią sporo ciepła i sporo wilgoci. Stanowisko powinno być cały czas wilgotne, do podlewania używaj wody w temperaturze ogrodowej (nie lodowatej, prosto z ogrodowego węża). 

Zbiory owoców

Zbiory dojrzałych arbuzów prowadzi się pod koniec sierpnia. Jak sprawdzić, czy arbuzy są dojrzałe i gotowe? To proste – wiele osób sprawdza tak samo w sklepie, czy arbuz będzie smaczny. Wystarczy popukać kłykciami w owoc. Głuchy dźwięk oznacza, że arbuz jest gotowy do zebrania!